Zainspiruj się gamą zdrowych i czysto roślinnych przepisów zbożowych bezglutenowych (ryż, proso, gryka, sorgo, amarant, komosa ryżowa), roślin strączkowych (ciecierzyca, groch, fasola, soczewica), orzechów i nasion, grzybów jadalnych lub różne rodzaje warzyw. Od past, przez zupy, sosy po dania główne.
Na oleji osmažke nadrobno nakrájanú cibuľu (alternatívne môžete využiť pór). Akonáhle začne zlátnuť, pridajte jedno balenie mrazeného hrášku a zalejte a) zeleninovým vývarom alebo b) horúcou vodou so zeleninovým bujónom tak, aby … více
Pokrájajte cca 8 – 10 mrkví na hrubšie kolieska a na naparováku ich pod pokrievkou duste na miernom ohni asi 20 – 30 minút, kým nebudú mäkké. Presuňte ich do mixéra, pridajte … více
Drobno pokrojoną cebulę podsmażyłam na oleju rzepakowym, natomiast z boku oczyściłam dynię i pokroiłam na mniejsze kawałki. Gdy cebula zaczęła prześwitywać, dodałam dynię do oleju, mieszając od czasu do czasu, aż cebula … více
Drobno posiekaj cebulę i usmaż na 3 łyżkach oliwy z oliwek. Gdy tylko zacznie się złocić, dodaj ryż i smaż razem przez minutę. Przykryj łyżką bulionu warzywnego luzem i zalej połową szklanki … více
Kmin rzymski spieniamy na gorącym oleju. Dodaj drobno posiekaną cebulę i smaż, aż cebula stanie się złocista. Dodać starty imbir i czosnek i chwilę smażyć. Dodaj pokrojone pomidory i, jeśli chcemy gorętszą … více
15. 08. 2022 napsal/a: Pavel
| rodzaj dania: Napoje
Ponieważ mleko sojowe musi być gotowane, wygodniej jest od razu zrobić większą ilość. Namocz pół kilograma nasion soi (najlepiej w jakości ekologicznej) w zimnej wodzie przez 10-12 godzin. Postaramy się natrzeć fasolę … více
Suszone mięso sojowe wymaga wieloetapowego przygotowania i marynowania, ale wtedy można osiągnąć świetne rezultaty. Szczegóły można przeczytać w artykule Jak zrobić mięso sojowe, żeby naprawdę dobrze smakowało, więc omówimy to krótko. Kostkę … více
06. 08. 2022 napsal/a: Pavel
| rodzaj dania: Pasty
Ciecierzycę przygotowujemy w zwykły sposób lub sięgamy po konserwy (świeżo ugotowane jednak nie ma sobie równych). Dynię oczyścić, pokroić na kawałki i za pomocą łyżki wgłębić do środka wraz z pestkami. Miąższ … více
Tu wspaniału karobellu możesz zrobić w dwóch wariantach – albo jako dodatek do sałatki owocowej, która doda mu smaku, albo jako słodka pasta do smarowania. W pierwszym wariancie (przeznaczonym do bezpośredniego spożycia) … více
Cebulę obrać i grubo posiekać. Rozgrzej olej na patelni i usmaż cebulę na średnim ogniu, aż będzie miękka. Dodaj tempeh pokrojony w drobną kostkę i smaż przez kilka minut, aż zacznie tworzyć … více
Połówki żółtego grochu nie trzeba moczyć, ale jeśli mam czas, moczę co najmniej dwie godziny. Powodem są substancje antyodżywcze, które zawierają wszystkie rośliny strączkowe. Mocząc i wylewając wodę pozbywamy się niektórych z … více
W kuchni indyjskiej dahl jest synonimem potraw z roślin strączkowych. Istnieją dziesiątki rodzajów dhalów. Ten z czerwoną soczewicą należy do najbardziej klasycznych. W porównaniu z autentyczną koncepcją jest uproszczona, aby skrócić przygotowanie … více
27. 07. 2022 napsal/a: Pavel
| rodzaj dania: Pasty
Masz resztki gotowanej białej fasoli i nie wiesz, co z nią zrobić? Wypróbuj tę prostą, ale smaczną pastę do smarowania. Wrzuć szklankę ugotowanej fasoli (najlepiej z łyżką wody, w której były ugotowane … více
26. 07. 2022 napsal/a: Pavel
| rodzaj dania: Desery
Do znanego włoskiego deseru w wersji wegańskiej będziemy potrzebować mleka roślinnego, śmietanki roślinnej, cukru waniliowego i trzcinowego oraz agaru (roślinnej alternatywy dla żelatyny). Wszystkie składniki wymieszać w rondelku, doprowadzić do wrzenia i … více
23. 07. 2022 napsal/a: Pavel
| rodzaj dania: Desery
Najpierw tworzymy solidne ciało: migdały (lub orzechy nerkowca lub orzechy włoskie) moczymy przez kilka godzin. Następnie doprawiamy i mieszamy orzechy razem z daktylami na gęstą masę. Następnie wciskamy „ciasto” do formy do … více
Wśród klopsików warzywnych klopsiki z kapusty należą do królów. A co z nimi? Obierz z kapusty zwiędłe liście, wytnij ogryzek i grubsze części żeberek i grubo posiekaj. Dusić je w lekko osolonej … více
Bakłażana pokroić w centymetrowe plasterki, posolić i odstawić. Następnie pokrój w drobną kostkę. Łyżkę oleju kokosowego rozpuść na patelni, a gdy będzie ciepła, dodaj łyżkę cukru trzcinowego i pozwól mu się łatwo … více
02. 07. 2022 napsal/a: Pavel
| rodzaj dania: Pasty
Lekko podsmaż orzechy laskowe na patelni. Możemy również użyć suchych, ale prażone mają mocniejszy smak. Po upieczeniu włóż je do blendera i zmiksuj na sucho na grubszą mąkę. Dodaj pozostałe składniki i … více
01. 07. 2022 napsal/a: redakce
| rodzaj dania: Zupy
Cebulę podsmażyć na oliwie. Dodaj obraną i pokrojoną w kostkę cukinię i ziemniaki. Dodaj sól i zalej wrzącą wodą, aby wszystko było zanurzone. Gotuj pod przykryciem do miękkości. Zmiksuj zupę na gęstą … více
Jeśli jeszcze nie przygotowałeś polenty, przeczytaj nasz poradnik jak gotować polentę. Ugotowaną polentę ułożyć na blasze wypłukanej zimną wodą i rozprowadzić cienką warstwą. Pokrój jabłka, czerwoną cebulę i zmiażdż orzechy włoskie. Gdy … více