Składniki:
1/2 szklanki prażonych orzechów laskowych
1 szklanka gotowanej ciecierzycy
2 łyżki masła orzechowego
2 łyżki kakao (lub chleba świętojańskiego)
słodzik do smaku (daktyle bez pestek, syrop warzywny lub miód)
Przygotowanie:
Lekko podsmaż orzechy laskowe na patelni. Możemy również użyć suchych, ale prażone mają mocniejszy smak. Po upieczeniu włóż je do blendera i zmiksuj na sucho na grubszą mąkę.
Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj, aż będzie gładka. Orzechy szybko wchłaniają nadmiar wilgoci, jeśli chcesz zaoszczędzić mikser i sprawić, by „nutella” była bardziej płynna, możesz dodać kilka łyżek bulionu z ciecierzycy lub namoczonych daktyli.
W lodówce wystarczy na 3-4 dni.
Liczba porcji:
4 porcjeCzas przygotowania:
20 minut