Hummus z dyni

Napisał/a: Pavel
Kuchnia: dania warzywne
Rodzaj dania: Pasty
Hummus z dyni
Składniki:

pół mniejszej dyni Hokkaido
1 szklanka gotowanej / ciecierzycy w puszkach
2 ząbki czosnku
1 łyżka tahini – pasta sezamowa
1 łyżka oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki kminku rzymskiego
sól pieprz
sok z cytryny do smaku

Przygotowanie:

Ciecierzycę przygotowujemy w zwykły sposób lub sięgamy po konserwy (świeżo ugotowane jednak nie ma sobie równych).

Dynię oczyścić, pokroić na kawałki i za pomocą łyżki wgłębić do środka wraz z pestkami. Miąższ pokroić w kliny lub większe kostki, posolić i skropić oliwą z oliwek. Piecz przez 25-30 minut w 180 stopniach, aż dynia będzie miękka.

W międzyczasie obierz czosnek.

Gdy dynia i ciecierzyca będą gotowe, najpierw zmiel kminek rzymski (jeśli używasz blendera ręcznego), włóż do pustego pojemnika w blenderze stołowym i wykonaj kilka obrotów. Świeżo zmieszany ma znacznie wyraźniejszy aromat niż kupowany kruszony. Dodaj wszystko inne – pieczoną dynię, ciecierzycę, tahini, czosnek, oliwę z oliwek, sól i pieprz.

Miksuj do uzyskania gładkości. Skosztuj i posol do smaku lub zakwasz sokiem z cytryny. W porównaniu z klasycznym hummusem ten jest lżejszy, a także słodszy. Możemy go wykorzystać jako pastę do wypieków, ale także jako dip do pieczonych warzyw.

Liczba porcji:
4 porcje
Czas przygotowania:
45 minut