Národná kuchyňa: dania warzywne
Kalafior, cukinia, papryka, pomidory… Włącz do swojej diety sezonowe i trwałe warzywa. Przygotuj lekkie i pożywne posiłki z tego, co masz teraz w kuchni. Niezależnie od tego, czy są to paszteciki warzywne, leche, risotto, rosół czy zupy kremowe.
Na oleji osmažke nadrobno nakrájanú cibuľu (alternatívne môžete využiť pór). Akonáhle začne zlátnuť, pridajte jedno balenie mrazeného hrášku a zalejte a) zeleninovým vývarom alebo b) horúcou vodou so zeleninovým bujónom tak, aby … více
Zelerové hranolky upečieme s lyžicou olivového oleja, soľou, korením, kurkumou, mletou paprikou. Zhruba v polovici pečenia pridáme hokkaido a cuketu s kvapkou olivového oleja, cesnakom, adžikou – tie sa pečú kratšiu dobu. … více
Orzechy włoskie moczyłam przez noc w zimnej wodzie. Cukinię wcześniej pokroiłam w drobną kostkę, posoliłam, skropiłam sokiem z cytryny i oliwą, dokładnie wymieszałam i zamarynowałam (najlepiej przynajmniej pół godziny wcześniej). Paprykę i … více
Pokrojoną w kostkę dynię podsmażyć na oleju (hokkaido można stosować również ze skórą, twardsze dynie należy lekko obrać) i pozostawić do lekkiego zmiękczenia. Dodaj przyprawy (sól, garam masala lub curry), pozwól im … více
Cebulę podsmażyć na złoty kolor, dodać starte wędzone tofu, obrane buraki, sól, pieprz i krótko podsmażyć. Zostaw do schlodzenia. Płatki owsiane zalać wrzątkiem, pozostawić na kilka minut do spęcznienia i z grubsza … více
Ciecierzycę przygotowujemy w zwykły sposób lub sięgamy po konserwy (świeżo ugotowane jednak nie ma sobie równych). Dynię oczyścić, pokroić na kawałki i za pomocą łyżki wgłębić do środka wraz z pestkami. Miąższ … více
Cebulę obrać i drobno posiekać. Spienimy go w większym garnku z olejem. Usuń uschnięte liście z kapusty, umyj i pokrój na ćwiartki. Pokrój w cienkie paski. Gdy cebula zacznie się złocić, dodaj … více
Dokładnie umyj bakłażana i pokrój go na pół wzdłuż. Wyciąć nożem owalny otwór około 2 cm od krawędzi, a następnie ostrożnie przeciąć wewnętrzną część wzdłuż i w poprzek. Łyżką wyłowić miąższ i … více
Może to wiesz. Sadzisz pomidory, długo czekasz, aż urosną i zaczną dojrzewać, a potem nagle jest ich tak wiele, że nie wiesz, co z nimi zrobić. Leczo to letni klasyk, lekki posiłek … více
Kalafior jest popularny zwłaszcza smażony. Ale jego zastosowanie jest o wiele bardziej wszechstronne – dobrze komponuje się z daniami pieczonymi, risotto czy zupami. Drobne różyczki połączone ciastem z mąki strączkowej mogą służyć … více