Puree z dyni i ciecierzycy z ryżem

Napisał/a: Pavel
Kuchnia: dania warzywne
Rodzaj dania: Dania główne
Puree z dyni i ciecierzycy z ryżem
Składniki:

dwie filiżanki posiekanej dyni
dwie filiżanki ugotowanej ciecierzycy
olej
przyprawy (garam masala, curry, ewentualnie odrobina chili)
mleko kokosowe (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Pokrojoną w kostkę dynię podsmażyć na oleju (hokkaido można stosować również ze skórą, twardsze dynie należy lekko obrać) i pozostawić do lekkiego zmiękczenia. Dodaj przyprawy (sól, garam masala lub curry), pozwól im pachnieć i zalej pół szklanki gorącej wody. Dodaj wstępnie ugotowaną ciecierzycę. Dusić razem, aż dynia będzie miękka. Jeśli mamy go pod ręką, może dodać kilka łyżek mleka kokosowego. Na koniec wymieszaj wszystko blenderem zanurzeniowym do grubszej zawiesiny, która powinna pozostać gęstsza. Podawać z ryżem.

Liczba porcji:
2 porcje
Czas przygotowania:
30 minut