Rodzaj dania: Dania główne
Nasze przepisy kładą nacisk na gotowanie z całych składników. Jeśli dodasz do nich porcję surowych, sfermentowanych lub delikatnie poddanych obróbce cieplnej warzyw i kiełkujących nasion. Otrzymasz talerz zgodny z zasadami zdrowego odżywiania. Wybieraj z szerokiej gamy wegańskich (a więc także wegetariańskich) dań głównych. I upewnij się, że zdrowe gotowanie może być również bardzo smaczne. Makaron, risotto, dania z roślin strączkowych, sosy warzywne lub gulasz.
Koření, sojovou omáčku, olej a horčici smícháme dohromady, přidáme protlačený nebo najemno nastrouhaný česnek a na plátky pokrájenou cibuli. Seitan nakrájíme na kostky nebo nudličky, promícháme v marinádě a necháme alespoň hodinu … více
Mungo fazuľky namočíme aspoň na 2 hodiny, ale pokojne cez noc do studenej vody. Vodu potom vylejeme, doplníme čerstvú a uvaríme do mäkka, čo trvá necelú polhodinku. Nebojte sa ich osoliť hneď … více
Lasagne z sosem bolońskim z czerwonej soczewicy, beszamelem z mleka sojowego, serem Violife, pomidorami i świeżą bazylią. Przygotuj sos smażąc cebulę, aż będzie przezroczysta. Dodaj dwa duże pomidory ugotowane, obrane i pokrojone … více
Seitan pokroić w drobną kostkę i włożyć do miski razem z dwiema łyżkami sosu sojowego, pieprzem, łyżką oleju i dwoma ząbkami drobno startego czosnku. Dodaj dwie mniejsze cebule pokrojone w paski. Pozostaw … více
Na oleju usmażyć dużą drobno posiekaną cebulę, dodać po łyżeczce kurkumy i imbiru, łyżkę czerwonej pasty curry, sól, 2 łyżki kokosa namoczonego w niewielkiej ilości wody, szczyptę kminku rzymskiego. Zagotować ok. 300 … více
Pokrojoną w kostkę dynię podsmażyć na oleju (hokkaido można stosować również ze skórą, twardsze dynie należy lekko obrać) i pozostawić do lekkiego zmiękczenia. Dodaj przyprawy (sól, garam masala lub curry), pozwól im … více
Drobno posiekaną cebulę podsmażyć na rozgrzanym oleju w dużym garnku na złoty kolor. W międzyczasie pokrój seitan (domowy i przyprawiony lub zakupiony półprodukt) na mniejsze kostki, usmaż razem z cebulą. Jak tylko … více
Drobno pokrojoną cebulę podsmażyć na patelni na złoty kolor, nieco później podsmażyć tofu pokrojone w drobną kostkę. Posyp przyprawami, wymieszaj i krótko podsmaż. Dodaj fasolę, kukurydzę, sól, mieszaj od czasu do czasu … více
Drobno pokrojoną cebulę podsmażyłam na oleju rzepakowym, natomiast z boku oczyściłam dynię i pokroiłam na mniejsze kawałki. Gdy cebula zaczęła prześwitywać, dodałam dynię do oleju, mieszając od czasu do czasu, aż cebula … více
Drobno posiekaj cebulę i usmaż na 3 łyżkach oliwy z oliwek. Gdy tylko zacznie się złocić, dodaj ryż i smaż razem przez minutę. Przykryj łyżką bulionu warzywnego luzem i zalej połową szklanki … více
Kmin rzymski spieniamy na gorącym oleju. Dodaj drobno posiekaną cebulę i smaż, aż cebula stanie się złocista. Dodać starty imbir i czosnek i chwilę smażyć. Dodaj pokrojone pomidory i, jeśli chcemy gorętszą … více
Gnocchi Ugotuj ziemniaki w skórkach w osolonej wodzie. Obierz je i zetrzyj na grubej tarce. Dodaj około 80 gramów mąki i zagnieść na niezbyt duże ciasto. Uformuj cienkie bułeczki, które następnie pokrój … více
Drobno posiekaną cebulę podsmażyć na głębokiej patelni lub garnku, dodać pokrojone w plasterki boczniaki. Smażymy razem przez chwilę, aż grzyby uwolnią większość wody. Następnie dodać łyżeczkę bulionu warzywnego, zalać ok. 250 ml … více
Do sosu śliwkowego usmaż łyżkę mąki na dwóch łyżkach oleju, zrób zasmażkę, zalej około 3/4 litra gorącej wody, dodaj 3 łyżki powidła śliwkowego, kilka posiekanych śliwek, 2 łyżki rumu (opcjonalnie), pół łyżki … více
Kaszę orkiszową zalewamy podwójną ilością wody i gotujemy ze szczyptą soli do półmiękkości (ok. 30 minut). Drobno posiekaną cebulę zeszklić w oleju, dodać pokrojony w kostkę tempeh i cukinię i krótko podsmażyć. … více
Suszone mięso sojowe wymaga wieloetapowego przygotowania i marynowania, ale wtedy można osiągnąć świetne rezultaty. Szczegóły można przeczytać w artykule Jak zrobić mięso sojowe, żeby naprawdę dobrze smakowało, więc omówimy to krótko. Kostkę … více
Przygotuj marynatę, w której mieszamy 50 ml syropu klonowego, 2-3 krople płynnego dymu, 1/2 łyżeczki wędzonej papryki, 1/2 łyżeczki suszonego czosnku, 2 łyżki oleju, 2 łyżki sosu sojowego. Alternatywnie możesz zmienić poszczególne … více
Cebulę podsmażyć na złoty kolor, dodać starte wędzone tofu, obrane buraki, sól, pieprz i krótko podsmażyć. Zostaw do schlodzenia. Płatki owsiane zalać wrzątkiem, pozostawić na kilka minut do spęcznienia i z grubsza … více
Soczewica na kwaśno należy do prostych dań naszych przodków, ale gdy jest dobrze przyprawiona i dodana kolorowa dekoracja, może być fortecą zarówno dla oczu, jak i dla języka. Namocz soczewkę w zimnej … více
Cebulę obrać i drobno posiekać. Spienimy go w większym garnku z olejem. Usuń uschnięte liście z kapusty, umyj i pokrój na ćwiartki. Pokrój w cienkie paski. Gdy cebula zacznie się złocić, dodaj … více
Dokładnie umyj bakłażana i pokrój go na pół wzdłuż. Wyciąć nożem owalny otwór około 2 cm od krawędzi, a następnie ostrożnie przeciąć wewnętrzną część wzdłuż i w poprzek. Łyżką wyłowić miąższ i … více
Do ciasta naleśnikowego wymieszaj szklankę mąki (żytniej pełnoziarnistej), szklankę mleka roślinnego, pół szklanki wody, łyżkę proszku do pieczenia, szczyptę soli i łyżkę oleju. Smażyć prawie na sucho, tylko na lekko wysmarowanej patelni, … více
Cebulę obrać i grubo posiekać. Rozgrzej olej na patelni i usmaż cebulę na średnim ogniu, aż będzie miękka. Dodaj tempeh pokrojony w drobną kostkę i smaż przez kilka minut, aż zacznie tworzyć … více
Połówki żółtego grochu nie trzeba moczyć, ale jeśli mam czas, moczę co najmniej dwie godziny. Powodem są substancje antyodżywcze, które zawierają wszystkie rośliny strączkowe. Mocząc i wylewając wodę pozbywamy się niektórych z … více
Pad Thai to klasyka kuchni tajskiej. W rzeczywistości jest to smażony makaron, często robiony z tofu w oryginalnej kuchni. Możesz dodać do nich różne warzywa, kluczem jest odpowiedni sos. W oryginale zastosowano … více
Ten sos zaskoczy Cię wspaniałym smakiem i autentyczną gęstą konsystencją, co jest zasługą skrobi zawartej w warzywach. Możesz spróbować różnych wersji i kombinacji z ziemniakami (marchewka, batat lub dynia). Ziemniaki, marchewki i … více
W kuchni indyjskiej dahl jest synonimem potraw z roślin strączkowych. Istnieją dziesiątki rodzajów dhalów. Ten z czerwoną soczewicą należy do najbardziej klasycznych. W porównaniu z autentyczną koncepcją jest uproszczona, aby skrócić przygotowanie … více
Przepis zainspirowany staroczeskim kubą. Jest to pożywne i tanie jedzenie wykonane z podstawowych składników, tylko grzyby zastąpiłem grochiem i brokułami. Groch moczymy przez noc, a następnie płuczemy 2-3 razy dziennie, aż pojawią … více
Kalafior jest popularny zwłaszcza smażony. Ale jego zastosowanie jest o wiele bardziej wszechstronne – dobrze komponuje się z daniami pieczonymi, risotto czy zupami. Drobne różyczki połączone ciastem z mąki strączkowej mogą służyć … více
Wśród klopsików warzywnych klopsiki z kapusty należą do królów. A co z nimi? Obierz z kapusty zwiędłe liście, wytnij ogryzek i grubsze części żeberek i grubo posiekaj. Dusić je w lekko osolonej … více
Smak makaronu soba jest podobny do klusek lub puszystych pierogów. Dlaczego więc nie zastosować ich w świetnym połączeniu z tempeh „bekonem”, kiszoną kapustą i wykwintnymi drożdżami? Cebulę pokroić w półksiężyce i powoli … více
Bakłażana pokroić w centymetrowe plasterki, posolić i odstawić. Następnie pokrój w drobną kostkę. Łyżkę oleju kokosowego rozpuść na patelni, a gdy będzie ciepła, dodaj łyżkę cukru trzcinowego i pozwól mu się łatwo … více
W dużym garnku ugotuj spaghetti „al dente” (moje ulubione to spaghetti pełnoziarniste Alnatura). Tempeh pokroić w drobną kostkę na oleju na patelni. Dodaj spaghetti, wymieszaj i zdejmij z ognia. Dodaj suszone pomidory … více
Ciecierzycę namoczyć w wodzie na noc. Następnie odcedź, wymień na świeży i gotuj do półmiękkości (ok. 90 minut). Cebulę podsmażamy na oleju, gdy tylko zacznie się złocić, dodajemy pokrojone w drobną kostkę … více
Gulasz szegedyński bez mięsa? Mamy dla was dwa warianty – z mięsem sojowym lub wędzonym tempehem i kluskami ziemniaczanymi. Użyłem domowej roboty kremu warzywnego, ale możesz użyć kupionego w sklepie. A jeśli … více
Jeśli jeszcze nie przygotowałeś polenty, przeczytaj nasz poradnik jak gotować polentę. Ugotowaną polentę ułożyć na blasze wypłukanej zimną wodą i rozprowadzić cienką warstwą. Pokrój jabłka, czerwoną cebulę i zmiażdż orzechy włoskie. Gdy … více
Červenú fazuľu namočíme cez noc (alebo 10 hodín) aspoň do dvojnásobku studenej vody. Potom vodu zlejeme a doplníme čerstvú, ktorú osolíme. Fazuľu varíme na miernom ohni do úplného zmäknutia, čo môže trvať … více