Národná kuchyňa: kuchnia włoska

Kuchnia włoska należy do najbardziej inspirujących na świecie. Opiera się na prostocie i wykorzystaniu tradycyjnych przypraw. Podstawą są różne rodzaje makaronów, które Włosi znają z czterystu rodzajów. Pizza jest również rozpowszechniona na całym świecie. Inne dobrze znane składniki to ryż okrągłoziarnisty do typowego kremowego rissotto, kukurydziana polenta lub na przykład gnocchi.

We włoskich przepisach oliwa extra virgin, pomidory w wielu odmianach, różne smakowe octy (balsamiczne) lub grzyby odgrywają rolę. Najpopularniejszym ziołem jest bazylia, następnie rozmaryn, oregano, szałwia, tymianek, sól, pieprz czy chili. Warzywa obejmują cukinię, bakłażany lub szparagi, jako część posiłków lub jako dodatki lub sałatki.

Makaron z sosem serowym

Makaron z sosem serowym

28. 07. 2022   napsal/a: Pavel | rodzaj dania: Dania główne

Ten sos zaskoczy Cię wspaniałym smakiem i autentyczną gęstą konsystencją, co jest zasługą skrobi zawartej w warzywach. Możesz spróbować różnych wersji i kombinacji z ziemniakami (marchewka, batat lub dynia). Ziemniaki, marchewki i … více

Pieczona polenta

Pieczona polenta

20. 01. 2022   napsal/a: Kosmetika hrou | rodzaj dania: Dania główne

Jeśli jeszcze nie przygotowałeś polenty, przeczytaj nasz poradnik jak gotować polentę. Ugotowaną polentę ułożyć na blasze wypłukanej zimną wodą i rozprowadzić cienką warstwą. Pokrój jabłka, czerwoną cebulę i zmiażdż orzechy włoskie. Gdy … více