Lasagne z sosem z czerwonej soczewicy

Napisał/a: Silvie Zemková
Kuchnia: kuchnia włoska
Rodzaj dania: Dania główne
Lasagne
Składniki:

1 cebula
2 duże pomidory
1/2 szklanki czerwonej soczewicy
1 szklanka wody
1 szklanka przecieru pomidorowego
przyprawy (grillowany czosnek, bazylia, sól, pieprz, ligurt…)

1 opakowanie lasagne
beszamel z mleka sojowego (mleko + mąka + sól)
ser wegański (np. Violife)

Przygotowanie:

Lasagne z sosem bolońskim z czerwonej soczewicy, beszamelem z mleka sojowego, serem Violife, pomidorami i świeżą bazylią.

Przygotuj sos smażąc cebulę, aż będzie przezroczysta. Dodaj dwa duże pomidory ugotowane, obrane i pokrojone na małe kawałki, pół szklanki czerwonej soczewicy, około dwóch decylitrów wody i taką samą ilość przecieru pomidorowego. Dopraw przyprawami (czosnek grillowy, bazylia, sól, pieprz, libeček…) i gotuj, aż soczewica zmięknie, około 15 minut. Plastry lasagne i sos układamy na przemian w naczyniu do pieczenia, ostatnią warstwę przykrywamy beszamelem z mleka sojowego i przykrywamy plastrami wegańskiego sera Violife (lub użyj startego bloku innego wegańskiego sera). Piec w piekarniku.

Liczba porcji:
2 porcje
Czas przygotowania:
40 minut