“Jelito” z mungo a krup
Mungo fazuľky namočíme aspoň na 2 hodiny, ale pokojne cez noc do studenej vody. Vodu potom vylejeme, doplníme čerstvú a uvaríme do mäkka, čo trvá necelú polhodinku. Nebojte sa ich osoliť hneď … více
Chociaż podstawą kuchni czeskiej jest mięso, masło i śmietana, można się bez nich całkowicie obejść i nadal cieszyć się wspaniałym posiłkiem. Tradycyjne dania bezmięsne to na przykład staroczeski kuba, soczewica kwaśna czy púčálka z kiełkującego grochu.
W wielu innych przepisach wystarczy zastosować odpowiednią alternatywę – do dań zapiekanych, makaronów, gnocchi pokroić w kostkę i usmażyć wędzone tofu, do klasyków takich jak gulasz, wieprzowina czy wypieki, następnie dobrze marynowany seitan. A co z ciecierzycą na papryce!
Mungo fazuľky namočíme aspoň na 2 hodiny, ale pokojne cez noc do studenej vody. Vodu potom vylejeme, doplníme čerstvú a uvaríme do mäkka, čo trvá necelú polhodinku. Nebojte sa ich osoliť hneď … více
Do kapustnice (na Morave zvanej aj kyselice) patrí podľa mnohých klobása. Kapustnica bez mäsa ale bola za chudobných čias našich babičiek a pradedov celkom bežná. Výbornú chuť jej totiž dodajú sušené huby, … více
Seitan pokroić w drobną kostkę i włożyć do miski razem z dwiema łyżkami sosu sojowego, pieprzem, łyżką oleju i dwoma ząbkami drobno startego czosnku. Dodaj dwie mniejsze cebule pokrojone w paski. Pozostaw … více
Drobno posiekaną cebulę podsmażyć na rozgrzanym oleju w dużym garnku na złoty kolor. W międzyczasie pokrój seitan (domowy i przyprawiony lub zakupiony półprodukt) na mniejsze kostki, usmaż razem z cebulą. Jak tylko … více
Kaszę orkiszową zalewamy podwójną ilością wody i gotujemy ze szczyptą soli do półmiękkości (ok. 30 minut). Drobno posiekaną cebulę zeszklić w oleju, dodać pokrojony w kostkę tempeh i cukinię i krótko podsmażyć. … více
Suszone mięso sojowe wymaga wieloetapowego przygotowania i marynowania, ale wtedy można osiągnąć świetne rezultaty. Szczegóły można przeczytać w artykule Jak zrobić mięso sojowe, żeby naprawdę dobrze smakowało, więc omówimy to krótko. Kostkę … více
Soczewica na kwaśno należy do prostych dań naszych przodków, ale gdy jest dobrze przyprawiona i dodana kolorowa dekoracja, może być fortecą zarówno dla oczu, jak i dla języka. Namocz soczewkę w zimnej … více