Soczewica na kwaśno

Napisał/a: Pavel
Kuchnia: kuchnia czeska
Rodzaj dania: Dania główne
Soczewica na kwaśno
Składniki:

100g suchej soczewicy
łyżeczka mąki pszennej
cytryna (lub ocet)
Sól
olej
większa cebula

Przygotowanie:

Soczewica na kwaśno należy do prostych dań naszych przodków, ale gdy jest dobrze przyprawiona i dodana kolorowa dekoracja, może być fortecą zarówno dla oczu, jak i dla języka.

Namocz soczewkę w zimnej wodzie na co najmniej dwie godziny. Następnie odcedzamy, dodajemy świeże i gotujemy. W międzyczasie podsmaż grubo posiekaną cebulę na oleju na małym ogniu, aż się zarumieni. Następnie wyjmujemy go na talerz i smażymy na patelni mąka z roślin strączkowych na oleju. Dodaj ugotowaną na miękko soczewicę i część wody, która po chwili wymieszania utworzy z mąką gęstą papkę. Posolić i zakwasić cytryną lub octem.

Podawana z pieczywem razowym i sterylizowanym ogórkiem lub kapustą kiszoną. Aby uzyskać bardziej świąteczną i zdrową koncepcję, nie zapomnimy o różnych kolorowych warzywach. Możesz spróbować tego przepisu z różnymi rodzajami soczewicy, oprócz klasycznej brązowej, także ciemnozielonej, czarnej belugi czy nieobranej czerwonej soczewicy. W ten sposób można uzyskać różne warianty kolorystyczne, ale smak w tej prezentacji nie różni się aż tak bardzo.

Liczba porcji:
2 porcje
Czas przygotowania:
30 minut
Tagi:
Soczewica