Národná kuchyňa: kuchnia meksykańska

Podstawą kuchni meksykańskiej są lokalne składniki z Ameryki Środkowej, takie jak różne rodzaje pomidorów i papryki, fasola, dynia i kukurydza. Pachnące sosy przygotowywane są z mieszanki chili i pomidorów, guacamole z awokado jest częstym dodatkiem. W przypadku przypraw, słodkiej i ostrej papryki typowe są różne rodzaje papryczek chili, cebula, czosnek, kminek, ziele angielskie, oregano lub kolendra.

Wśród znanych na całym świecie potraw są burrito, tacos czy quesadillas, czyli zawinięte naleśniki wypełnione różnymi mieszankami (mięso w nich można zastąpić z jego roślinnymi alternatywami). Oprócz nadzienia różnią się także rodzajem tortilli, którą może być kukurydza (średnica 15 cm) lub pszenica (zwykle 20-25 cm).

Fasola meksykańska z tofu

Fasola meksykańska z tofu

27. 09. 2022   napsal/a: Pavel | rodzaj dania: Dania główne

Drobno pokrojoną cebulę podsmażyć na patelni na złoty kolor, nieco później podsmażyć tofu pokrojone w drobną kostkę. Posyp przyprawami, wymieszaj i krótko podsmaż. Dodaj fasolę, kukurydzę, sól, mieszaj od czasu do czasu … více

Gulasz z fasoli

Gulasz z fasoli

03. 03. 2021   napsal/a: Pavel | rodzaj dania: Dania główne

Červenú fazuľu namočíme cez noc (alebo 10 hodín) aspoň do dvojnásobku studenej vody. Potom vodu zlejeme a doplníme čerstvú, ktorú osolíme. Fazuľu varíme na miernom ohni do úplného zmäknutia, čo môže trvať … více