Leczo z wędzonym tofu

Napisał/a: Pavel
Kuchnia: dania warzywne
Rodzaj dania: Śniadania
Leczo z wędzonym tofu
Składniki:

wędzone tofu (200 g)
większa cebula
3 pomidory
2 papryki (raczej cienkościenne)
papryka słodka / ostra (przyprawa)
czarna sól
drożdże odżywcze

Przygotowanie:

Może to wiesz. Sadzisz pomidory, długo czekasz, aż urosną i zaczną dojrzewać, a potem nagle jest ich tak wiele, że nie wiesz, co z nimi zrobić. Leczo to letni klasyk, lekki posiłek na upalne dni. Możesz się nim cieszyć, nawet jeśli unikasz jaj ze względów etycznych lub zdrowotnych. Możesz się bez nich obejść, ale powiem ci kilka sztuczek, aby je zastąpić.

Drobno pokrojoną cebulę podsmażyć na oleju, wędzone tofu przekroić na pół. Następnie pokrój połowę w drobną kostkę i podsmaż razem z cebulą na złoty kolor. Dodaj pieprz pokrojony w małe paski lub kostki i smaż przez kilka minut. Posyp słodką papryką (którzy lubią ją cieplejszą mogą dodać ostrą lub chili) oraz pomidory pokrojone w księżyce i dusić razem.

Jak wymienić jajka? Kreatywny kucharz z pewnością wymyśli więcej wariantów, proponuję:

  1. Drobno zetrzyj drugą połowę tofu, dodaj na patelnię, wymieszaj iw razie potrzeby dodaj trochę wody i dopraw czarną solą i łyżką drożdże odżywczego.
  2. Mąkę z roślin strączkowych mieszamy w zimnej wodzie (ok. 2 łyżki na jajko). Ponownie dopraw czarną solą i łyżkę drożdże odżywczego.
  3. Przydatne jest również świeżo zmielone/zmieszane siemię lniane zmieszane z wodą. Ale dodajemy go na sam koniec, nie toleruje zbyt dobrze wyższych temperatur. Siemię lniane zrobi słomkę, podobną do białka jajka. Jednak smak lnu jest wyraźniejszy, więc w tym przypadku trzeba trochę pobawić się przyprawami.

Najlepszy dodatek to wysokiej jakości chleb. Smacznego.

Liczba porcji:
2 porcje
Czas przygotowania:
20 minut