Raw chili warzywne z orzechami włoskimi

Raw chili warzywne z orzechami włoskimi
Liczba porcji: 2 porcje
Czas przygotowania: 25 minut
Składniki:

podstawa
1 średnia cukinia
4 pomidory
1 żółta papryka
1 szklanka ziaren kukurydzy

sos
1 szklanka orzechów włoskich
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka mielonego chili
1/2 czerwonej papryki
ząbek czosnku
3 łyżeczki mielonych suszonych pomidorów
1 łyżka oliwy z oliwek
2-3 randki
1 łyżeczka pasty tamaryndowej
trochę wody

Przygotowanie:

Orzechy włoskie moczyłam przez noc w zimnej wodzie. Cukinię wcześniej pokroiłam w drobną kostkę, posoliłam, skropiłam sokiem z cytryny i oliwą, dokładnie wymieszałam i zamarynowałam (najlepiej przynajmniej pół godziny wcześniej). Paprykę i pomidory kroiłam na mniejsze kawałki, kukurydzę rozmrażałam w ciepłej wodzie (nie jestem pewna, czy kwalifikuje się jako “surowa”) i wrzucam wszystko do miski z cukinią.

Do blendera dodałem orzechy włoskie i inne składniki i chwilę zmiksowałem. Mieszanka może być grubsza, ale ważne jest, aby składniki były wymieszane i połączone. Następnym razem spróbuję wcześniej posiekać orzechy włoskie osobno, a następnie zmiksować pozostałe składniki i wymieszać je razem – tym razem orzechy były bardzo drobne i nie wyglądały zbyt zachęcająco. Dodaj więcej chilli w zależności od tego, jak gorące lubisz. Ale po zmieszaniu z warzywami nie pali się tak bardzo, jak samo.

Jedynym trudnym do znalezienia składnikiem jest pasta tamaryndowa. Możesz ją pominąć, ale to ona nadaje temu prawdziwy zwrot.

Czy podobał Ci się przepis? Wyślij na:

Powiązane przepisy