Domowe mleko sojowe

Napisał/a: Pavel
Rodzaj dania: Napoje
mleko sojowe
Składniki:

500 g soi
3,5 litra wody (+ dodatkowa woda do namaczania)
szczypta soli

Przygotowanie:

Ponieważ mleko sojowe musi być gotowane, wygodniej jest od razu zrobić większą ilość. Namocz pół kilograma nasion soi (najlepiej w jakości ekologicznej) w zimnej wodzie przez 10-12 godzin. Postaramy się natrzeć fasolę w dłoniach i usunąć przynajmniej część skórek. Jest w nich większość oligosacharydów powodujących wzdęcia, a mleko będzie również smaczniejsze. Skórki są lekkie, więc po spłukaniu unoszą się na powierzchni, dzięki czemu są łatwe do usunięcia.

Fasolę soi zalać 1 litrem wody i zmiksować na gęstą pastę. Wlej to do większego garnka, dodaj 2,5 litra czystej wody, szczyptę soli, mieszaj i doprowadż do wrzenia. Wyłącz ogień i gotuj na małym ogniu przez 15-20 minut. Co jakiś czas zbieraj pianę. Odczekaj, aż gęste mleko ostygnie, aby było wygodniejsze w obsłudze, a następnie przecedź je przez ściereczkę lub drobniejsze sitko. Miąższ, który pozostaje, nazywa się okara i możemy go dalej używać. Pozostaw mleko do całkowitego ostygnięcia, a następnie przelej do czystych butelek. W lodówce wystarczy na 4-5 dni. Polecam, aby część z nich fermentowała za pomocą probiotyków do jogurtu. Zwykle trwa dłużej niż tydzień.

Liczba porcji:
10 porcji
Czas przygotowania:
60 minut