Szukasz zdrowych przepisów? Jesteś pod właściwym adresem. Wybieraj spośród ponad trzystu dań wyłącznie roślinnych ze zbóż, makaronów, roślin strączkowych, orzechów i nasion, jadalnych grzybów lub różnych rodzajów warzyw. To już pasty, sałatki, zupy, gulasze czy sosy wielu kuchni świata.
Koření, sojovou omáčku, olej a horčici smícháme dohromady, přidáme protlačený nebo najemno nastrouhaný česnek a na plátky pokrájenou cibuli. Seitan nakrájíme na kostky nebo nudličky, promícháme v marinádě a necháme alespoň hodinu … více
Mungo fazuľky namočíme aspoň na 2 hodiny, ale pokojne cez noc do studenej vody. Vodu potom vylejeme, doplníme čerstvú a uvaríme do mäkka, čo trvá necelú polhodinku. Nebojte sa ich osoliť hneď … více
Do kapustnice (na Morave zvanej aj kyselice) patrí podľa mnohých klobása. Kapustnica bez mäsa ale bola za chudobných čias našich babičiek a pradedov celkom bežná. Výbornú chuť jej totiž dodajú sušené huby, … více
Zelerové hranolky upečieme s lyžicou olivového oleja, soľou, korením, kurkumou, mletou paprikou. Zhruba v polovici pečenia pridáme hokkaido a cuketu s kvapkou olivového oleja, cesnakom, adžikou – tie sa pečú kratšiu dobu. … více
Lasagne z sosem bolońskim z czerwonej soczewicy, beszamelem z mleka sojowego, serem Violife, pomidorami i świeżą bazylią. Przygotuj sos smażąc cebulę, aż będzie przezroczysta. Dodaj dwa duże pomidory ugotowane, obrane i pokrojone … více
Seitan pokroić w drobną kostkę i włożyć do miski razem z dwiema łyżkami sosu sojowego, pieprzem, łyżką oleju i dwoma ząbkami drobno startego czosnku. Dodaj dwie mniejsze cebule pokrojone w paski. Pozostaw … více
Na oleju usmażyć dużą drobno posiekaną cebulę, dodać po łyżeczce kurkumy i imbiru, łyżkę czerwonej pasty curry, sól, 2 łyżki kokosa namoczonego w niewielkiej ilości wody, szczyptę kminku rzymskiego. Zagotować ok. 300 … více
Najlepiej namoczyć fasolę dzień wcześniej. Po około 8 godzinach odcedź wodę i delikatnie ugotuj w nowej wodzie. Dla lepszej strawności polecam gotowanie z kawałkiem wodorostów Kombu lub 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej. Po … více
Wymieszaj wszystkie suche składniki. Dodaj roztopiony olej kokosowy i syrop i dobrze wymieszaj. Masę rozsmarować na papierze do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez około 25 minut. Wymieszać … více
Pokrojoną w kostkę dynię podsmażyć na oleju (hokkaido można stosować również ze skórą, twardsze dynie należy lekko obrać) i pozostawić do lekkiego zmiękczenia. Dodaj przyprawy (sól, garam masala lub curry), pozwól im … více
Drobno posiekaną cebulę podsmażyć na rozgrzanym oleju w dużym garnku na złoty kolor. W międzyczasie pokrój seitan (domowy i przyprawiony lub zakupiony półprodukt) na mniejsze kostki, usmaż razem z cebulą. Jak tylko … více
Najpierw wymieszaj 2 łyżki nasion chia i 5 łyżek wody w małej filiżance. Odstaw na 5 minut. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Rozbij dwa i pół banana do większej miski (połowę jednego … více
Drobno pokrojoną cebulę podsmażyć na patelni na złoty kolor, nieco później podsmażyć tofu pokrojone w drobną kostkę. Posyp przyprawami, wymieszaj i krótko podsmaż. Dodaj fasolę, kukurydzę, sól, mieszaj od czasu do czasu … více
Drobno pokrojoną cebulę podsmażyłam na oleju rzepakowym, natomiast z boku oczyściłam dynię i pokroiłam na mniejsze kawałki. Gdy cebula zaczęła prześwitywać, dodałam dynię do oleju, mieszając od czasu do czasu, aż cebula … více
Oczyść dynię Hokkaido (zwykła dynia nie jest zbyt odpowiednia), usuń nasiona i pokrój w drobną kostkę, łącznie ze skórką (zmięknie). Lekko podsmażyć na oliwie, posolić, można też dodać curry lub indyjskie przyprawy … více
Gnocchi Ugotuj ziemniaki w skórkach w osolonej wodzie. Obierz je i zetrzyj na grubej tarce. Dodaj około 80 gramów mąki i zagnieść na niezbyt duże ciasto. Uformuj cienkie bułeczki, które następnie pokrój … více
Drobno posiekaną cebulę podsmażyć na głębokiej patelni lub garnku, dodać pokrojone w plasterki boczniaki. Smażymy razem przez chwilę, aż grzyby uwolnią większość wody. Następnie dodać łyżeczkę bulionu warzywnego, zalać ok. 250 ml … více
Ponieważ mleko sojowe musi być gotowane, wygodniej jest od razu zrobić większą ilość. Namocz pół kilograma nasion soi (najlepiej w jakości ekologicznej) w zimnej wodzie przez 10-12 godzin. Postaramy się natrzeć fasolę … více
14. 08. 2022 napsal/a: Pavel
| rodzaj dania: Desery
Budyń jagłana może być przygotowana na dwa sposoby – albo najpierw ugotować kasze jagłaną podobnie jak na owsiankę a następnie upiec, albo można sprytnie połączyć oba razem i jednocześnie upiec i upiec … více
Do sosu śliwkowego usmaż łyżkę mąki na dwóch łyżkach oleju, zrób zasmażkę, zalej około 3/4 litra gorącej wody, dodaj 3 łyżki powidła śliwkowego, kilka posiekanych śliwek, 2 łyżki rumu (opcjonalnie), pół łyżki … více