Zupa dyniowa

Napisał/a: Pavel
Rodzaj dania: Zupy
Zupa dyniowa
Składniki:

mniejsza dynia hokkaido
pieprz curry
olej
Sól
opcjonalnie śmietanka roślinna

Przygotowanie:

Oczyść dynię Hokkaido (zwykła dynia nie jest zbyt odpowiednia), usuń nasiona i pokrój w drobną kostkę, łącznie ze skórką (zmięknie). Lekko podsmażyć na oliwie, posolić, można też dodać curry lub indyjskie przyprawy i zalać niewielką ilością wody. Gotuj przez około kwadrans, aż dynia zmięknie, a następnie zmiksuj ją blenderem zanurzeniowym. Doprawić solą, trochą octu ume i w razie potrzeby zagęścić śmietaną (dla wegan, sojową lub owsianą).

Uwaga: dużym błędem początkujących jest wlewanie gorącej wody prosto do dyni. Zupa jest taka wodnista i bez smaku. Już krótkie smażenie na oleju zapewni odpowiedni smak. Alternatywnie możemy upiec dynię, a następnie usmażyć ją z przyprawami i zalać gorącą wodą.

Liczba porcji:
4 porcje
Czas przygotowania:
25 minut