Wegański gulasz szegedyński

Napisał/a: Pavel
Rodzaj dania: Dania główne
Wegański gulasz szegedyński
Składniki:

1 pakiet mięsa sojowego
1 pakiet kapusty kiszonej
2 cebule
czerwona papryka, ostra czerwona papryka
Drożdże delikatesowe
kminek, liść laurowy, pieprz, sól

wersja z tempeh
cebula większa, paczka kapusty kiszonej, paczka tempeh wędzonego, papryka słodka i ostra, liść laurowy, ziele angielskie, sos sojowy lub rosół warzywny, mąka pszenna do zagęszczania, krem ​​warzywny

Przygotowanie:

Gulasz szegedyński bez mięsa? Mamy dla was dwa warianty – z mięsem sojowym lub wędzonym tempehem i kluskami ziemniaczanymi. Użyłem domowej roboty kremu warzywnego, ale możesz użyć kupionego w sklepie. A jeśli poradzisz sobie z wersją wegetariańską, wystarczy zwykła kwaśna śmietana.

Gulasz szegedyński z mięsem sojowym

Gotuj kostki sojowe z przyprawami i sosem sojowym przez 20 minut. Pozwól im odsączyć i wycisnąć nadmiar wody (instrukcje, jak przygotować smaczne mięso sojowe). Cebulę podsmażyć na oleju, gdy tylko zacznie się złocić, dodać 2 łyżki słodkiej i jedną ostrą paprykę, wymieszać, lekko oprószyć mąką pszenną, ponownie wymieszać i zalać gorącą wodą. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie i dopraw sosem sojowym lub bulionem warzywnym.

Dodaj kostki sojowe i opłukaną kapustę kiszoną i gotuj na wolnym ogniu, aż kapusta będzie miękka. Wymienić liść laurowy i ziele angielskie, zagęścić śmietaną sojową, zakwasić do smaku. Do zagęszczenia można również użyć płatków drożdżowych smakoszy, dzięki czemu gulasz zyskuje bardziej wyjątkowy smak. Najlepiej podawać z kluskami (pełnoziarnistymi) lub gotowanymi ziemniakami.

Gulasz Szeged z tempeh

Gulasz szegedyński z tempehem

Cebulę podsmażyć na oleju na złoty kolor, dodać pokrojony w kostkę wędzony tempeh (w porównaniu z mięsem sojowym jest grubszy i “uwalnia sok”). Po dwóch minutach wspólnego smażenia wszystko doprawić 2 łyżeczkami słodkiej i jedną ostrą papryką, wymieszać, lekko oprószyć pszenną mąką, ponownie wymieszać, zalać gorącą wodą, dodać liść laurowy, ziele angielskie i doprawić solą lub bulionem warzywnym. Dodaj opłukaną kapustę kiszoną i gotuj na wolnym ogniu, aż kapusta zmięknie. Wymień liść laurowy i ziele angielskie, zagęść śmietaną sojową i w razie potrzeby dopraw sosem sojowym. Najlepiej podawać z knedlami (pełnoziarnistymi).

Liczba porcji:
2 porcje
Czas przygotowania:
30 minut