Národná kuchyňa: kuchnia tajska

Kuchnia tajska to także świetna inspiracja do wegańskiego gotowania. Tajskie jedzenie jest lekkie, słodkie i pikantne. Przyprawy to galangal (kłącze podobne do imbiru lub kurkumy), kolendra, trawa cytrynowa, szalotka, czosnek i różne rodzaje papryczek chili. Dla naszych ludzi bardziej przystępne są pułapki na curry, najczęściej czerwone i zielone.

Szczególnie tajskie curry (z mlekiem kokosowym, sokiem z limonki i zazwyczaj ryżem jaśminowym) i pad thai (smażony makaron ryżowy z tofu i warzywami) można przygotować ze składników warzywnych w wielu kombinacjach.

Vegan Pad Thai

29. 07. 2022   napsal/a: Pavel | rodzaj dania: Dania główne

Pad Thai to klasyka kuchni tajskiej. W rzeczywistości jest to smażony makaron, często robiony z tofu w oryginalnej kuchni. Możesz dodać do nich różne warzywa, kluczem jest odpowiedni sos. W oryginale zastosowano … více

Bakłażan w sosie curry

Bakłażan w sosie curry

21. 07. 2022   napsal/a: Pavel | rodzaj dania: Dania główne

Bakłażana pokroić w centymetrowe plasterki, posolić i odstawić. Następnie pokrój w drobną kostkę. Łyżkę oleju kokosowego rozpuść na patelni, a gdy będzie ciepła, dodaj łyżkę cukru trzcinowego i pozwól mu się łatwo … více